AFP посвещава обширен репортаж на водната криза в  Перник, предава БГНЕС.

...
AFP посвещава обширен репортаж на водната криза в  Перник, предава БГНЕС.
Коментари Харесай

AFP: Търпението на българите пресъхва покрай водната криза

AFP посвещава просторен репортаж на водната рецесия в  Перник, предава БГНЕС. Принудена да " живее без вода, през 21 век, в страна от Европейския съюз ": Българката Яна Стоянова не се възмущава от изменението на климата, а от некомпетентността на управляващите, която остави към 100 000 души в изострен дефицит на вода.
Счетоводителката Стоянова не живее в изолирано затънтено място, а на към 30 километра от столицата София.
Тя е в епицентъра на рецесия, която докара до това, че министърът на околната среда Нено Димов беше упрекнат в неприятно ръководство и заставен да подаде оставка. Това също по този начин провокира днес парламентарен избор на съмнение на държавното управление, което оцеля.
Скандалът обаче подхрани гнева на обществото поради неуспехите на тези, които ръководят най-бедната страна от Европейски Съюз.
Българският град Перник би трябвало да има обилие от вода от близкия язовир „ Студена “. Водоизточникът обаче е на практика празен. Междувременно жителите на Перник получават мътна, несъответствуваща за пиянство вода – въпреки и идваща единствено сред 16:00 и 22:00 часа.
Вече три месеца всекидневието за 36-годишната Стоянова и нейния брачен партньор електротехник се върти към дефицита. " Когато се върнем от работа в 19:00, тичаме да вземем душ и се опитаме да измием всичко преди 22:00 ", изяснява тя, като кофите и контейнерите се пълнят, преди крановете да пресъхнат.
" Опитвам се да сготвям с минерална вода, мия чинии с нея и, несъмнено, пия единствено минерална вода ", споделя 56-годишната Аделина Иванова, която би трябвало да качва бутилките до седмия етаж по стълбите.
" Смисълът на живота ви всеки ден е: " Ще съумея ли да си взема душ? И да сте доста благополучен, когато го извършите Абсурдно е цивилизованият човек да се свежда до това ", счита Иванова.
Корупция, а не климат
България е имала по-суха зима от естествената и през 2019 година е получила 25 % по-малко превалявания от междинното, през годината, която беше втора по жега до момента. Жителите обаче са наясно къде да търсят виновността за рецесията.
" Ние сме жертва на немарливост и корупция, а не на климата ", въздиша 67-годишният Иван Драгов, който преди е работел във водоразпределителната мрежа на региона.
Прокуратурата упреква някогашния министър на околната среда и водите Нено Димов, че пренебрегвал предизвестията за падащите равнища на водата в язовира, като и продължавал да разрешава на локалните стоманодобивни предприятия да черпят вода от него.
" Преди тридесет години в региона действаха към дузина предприятия, а равнището на водата се следеше всекидневно ", споделя Драгов и прибавя, че тогава не е имало дефицит за жителите.
Бившият кмет на Перник също е упрекнат в корист с власт поради отхвърли си да наложи правила по време на акцията си за преизбиране предходната есен - която тя по този начин или другояче загуби. В събота (26 януари) стотици поданици показаха гнева си пред седалището на държавното управление в София, викайки " Оставка! ", " Убийци! " и " Мафия! "
Бездънен варел
Кризата в Перник също хвърли светлина върху разрушената водна инфраструктура на  България, в резултат на което към 60 % от водата се губи заради течове.
В Перник тръбите датират от 60-те и 70-те години, а загубите могат да доближат до 75 %. Новият министър на околната среда Емил Димитров съпостави мрежата с " варел без дъно ".
Течовете оставят до 315 000 души - в страна с население седем милиона - изправени пред постоянен дефицит на вода, изключително през лятото.
Правителството съобщи, че намаляването на тези загуби е приоритет и даде обещание 900 милиона евро, с цел да възобнови тази инфраструктура през идващите две години. Въпреки това общите разноски се пресмятат на 6 милиарда евро.
Ако обстановката в Перник не се усъвършенства, управляващите предизвестиха, че водата може изцяло да изчезне до април. Дори с цел да поддържа сегашните 6 часа всекидневно доставяне, държавното управление би трябвало да отклонява вода от различен контейнер, като 13 километра тръби към момента би трябвало да бъдат инсталирани, с цел да бъде приключена връзката.
Що се отнася до Стоянова, рецесията единствено удостовери мрачното ѝ мнение за ситуацията в страната. Тя предизвиква дъщерите си на 5 и 9 години да учат британски: " Те нямат бъдеще тук. Ние ги приготвяме да изоставен  България, веднага щом пораснат ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР